Rigspolitiet og Center for Voldtægtsofre sætter fokus på ofres reaktioner


Voldtægtsofre skal mødes med respekt. Sådan lyder det i to udspil fra Justitsministeriet. Som en del af den indsats holder Nationalt Efterforskningscenter i Rigspolitiet, Politiskolen, de regionale statsadvokater og Center for Voldtægtsofre ved Aarhus Universitetshospital den 30. maj et seminar i Middelfart, som sætter fokus på håndtering af ofrene.

- Når folk har været udsat for så krænkende en oplevelse som voldtægt, så skal de også føle, at de mødes med professionalisme og stor respekt fra politiets side. For at sikre det, gennemgår vi vores procedurer og vores uddannelser, og seminaret er et blandt mange initiativer, der skal sørge for, at vi kan bruge den nyeste viden på området i vores daglige arbejde, siger politiinspektør Michael Kjeldgaard fra Rigspolitiets nationale efterforskningscenter.

Målet med dagen er dels at viderebringe viden på området og dels at diskutere efterforskningen af voldtægtssager for at udvikle og forbedre praksis. Seminaret sætter fokus på traumereaktioner og på mødet mellem offer og politi i blandt andet afhøringssituationen.

Fysisk lammelse og dårligt fungerende hukommelse

- Menneskets hjerne er bygget til at reagere på fare på en helt bestemt måde, som vi ikke har nogen kontrol over. Derfor oplever mange voldtægtsofre ikke at kunne gøre modstand, selv om de gerne vil. Kroppen kan blive fysisk lammet og ikke være i stand til hverken at bevæge sig eller råbe. Det handler alt sammen om hjernekemi. Både hukommelsen og ofrets adfærd efter overgrebet bliver også påvirket. Mange husker kun brudstykker af voldtægten, og nogle kan virke meget distancerede eller oven i købet komme til at grine, når de fortæller om det, der er sket. Det er helt normalt, fortæller projektleder fra Center for Voldtægtsofre, Sara Parding.

Amerikansk ekspert skal undervise danske efterforskere og anklagere

Blandt underviserne på dagen er den amerikanske psykolog, Dr. Christopher Wilson, som er ekspert i den nyeste viden om den hjernemæssige baggrund for disse reaktioner. Dr. Wilson er en anerkendt foredragsholder, som har undervist såvel ansatte i det amerikanske justitsministerium, den amerikanske hærs Special Victim Unit og efterforskere ved politiet i New York.

Herudover vil der være workshops og oplæg fra blandt andet Politiskolen og Statsadvokaten i København.

Seminaret er finansieret af TrygFonden, som i 2015 indgik en treårig samarbejdsaftale med Rigspolitiet om videreudvikling af det vidensbaserede politiarbejde i form af videreuddannelse og vidensaktiviteter for politiets ansatte.

For yderligere informationer og interviewforespørgsler: Rigspolitiets pressevagt: 7213 2424 Center for Voldtægtsofre, projektleder Sara Parding: 7846 4838

#Rigspolitiet

0 visninger

Media Næstved er et regionalt nyhedsbureau og freelance medie der samarbejder med, og bidrager til dagspressen - såvel til dagspressen på internettet, i aviser, via radio og på TV.

I sit virke har Media Næstved faste samarbejdspartnere fra beredskabsenheder i regionen og den professionelle presse, som også udfordre os til andre opgaver til offentlig og intern interessevirksomhed.

Hos Media Næstved er der tilknyttet fotografer der i deres fritid og på alle tider af døgnet, påtager sig opgaven i at være nyhedsformidlere. Dette foregår dels via foto- og video dækning, men også ved at vi på stederne opsamler informationer til at afdække selve historien om hændelsen. Herefter sendes materialet frem til relevante og interesserede medier til videre journalistisk behandling.

© 2023 - Media Næstved proudly created with Wix.com