top of page

Tobaksplanterne blomstre på Enø


Der gik sjældent røg af en god cigar under anden verdenskrig, for der var ikke nogen at få. Importen fra Amerika var stoppet, alternativet var tørrede æbleblade. Men cigarer og tobak det var der - både som skråtobak og pibetobak. Det kom bare ikke fra de sædvanlige oversøiske steder, men derimod fra danske marker.

Der har været dyrket tobak i danske haver siden 1680 og da dyrkningen var på sit højeste omkring 1941 skød man på, at der var mellem 15.000 - 20.000 tobaksdyrkere i Danmark. Efter krigen da der igen kom tobak til landet, faldt dyrkningen til et mere hobbybetonet niveau, hvor kun et fåtal dyrker tobakken for at ryge den, tobaksplanten er stadig populær men mest som prydplante.

Det er for det meste virginia (Nicotiana Tobacum) eller bondetobak (Nicotiana Rustica) der dyrkes i Danmark, da de egner sig bedst til det danske klima. Planten på billedet er en virginia tobak (Nicotiana Tobakum) Frøet til den blev sået i marts og stammer fra den originale plante, der blev dyrket under 2. verdenskrig. Mange år efter krigen dukkede der nemlig en hel del frø op mellem nogle betonklodser, som det er lykkedes at få til at spire.

Har man selv mod på at dyrke sin tobak, så er det jo ingen hemmelighed, at det er usundt at ryge den, og det kræver også en hel del arbejde viden og erfaring, før piben kan stoppes, hjemmedyrket tobak egner sig ikke til at rulle cigaretter af, men alligevel er der flere der dyrker hjemmetobak. Til sammenligning koster 100 gram købetobak omkring 200 kr. 15 - 18 blade fra en hjemmedyrket plante kan give ca. 100 gram tobak, men til rundt regnet en femmer.

Frøene sås omkring marts, i april skal de prikles, i maj skal de pottes, først i juni skal de på friland, i juli skal de "gisses" de små sideskud fjernes, et par dage efter skal tobakken "koppes" frøstandene og de små blade i toppen fjernes. I september skal tobakken "brækkes" høstes, det sker fra nederst til øverst efterhånden som bladene modnes, herefter sys bladene på snore og tørres i 6 - 8 uger i carport eller lign. Bladene må ikke røre hinanden under tørringen. Nu kan tobakken snittes og blandes med forskellige smagsstoffer, som honning eller whiskey m. m., her må man prøve sig frem, så ikke tobakken bliver for våd eller tør.

Føler man ikke trang til at brænde sine tobaksplanter af, så kan man jo nyde synet af dem som store grønne prydplanter, men der skal være god plads mellem dem, da de kan blive op til 3 meter høje og over 1 meter i diameter, bladene kan blive større end et WC-bræt, de skal næsten have vand og gødning hver dag, hvis de står i en krukker, de tåler ikke for megen blæst, men gerne sol. Har man først en plante kan man senere selv tage frøkapsler fra den, i et ½ g. kan der blive mellem 2000 og 6000 planter.

#Tobak #Enø

0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page