Over 1000 i Næstved har type 2-diabetes uden at vide det


Alle kan på Verdens Diabetesdag den 14. november få testet deres risiko for at udvikle type 2-diabetes. Uden behandling er diabetes (sukkersyge) livsfarlig, og derfor opfordrer Diabetesforeningen alle til at lade sig teste.

I Næstved Kommune går 1080 personer rundt med type 2-diabetes uden at vide det, og 5400 skønnes at være på vej til at udvikle sygdommen.

Type 2-diabetes udvikler sig typisk så langsomt, at mange ikke mærker det. Hvis man går rundt for længe med ubehandlet diabetes, forøges risikoen for at få alvorlige følgesygdomme som blodpropper, blindhed, nyresvigt og fodsår, som i værste tilfælde kan ende med amputation.

- Type 2-diabetes er i voldsom vækst, og om kun 13 år vil 430.000 danskere have sygdommen. Allerede nu er der 60.000 danskere, der har sygdommen uden at vide det. Det er alvorligt, for uden behandling er type 2-diabetes livsfarlig, siger Diabetesforeningens administrerende direktør Henrik Nedergaard.

På Verdens Diabetesdag sidste år fik 4 ud af 10 testede personer besked på at gå til lægen, fordi de havde høj eller meget høj risiko for at udvikle type 2-diabetes. Den høje risiko er overraskende for mange, fordi de færreste kender risikofaktorerne for eksempel, at type 2-diabetes er arvelig, og at risikoen stiger med alderen.

Tag risikotesten

Risikotesten består af 7 simple spørgsmål, som placerer folk i en risikogruppe. Testen er udviklet af forskere på Diabetes Research Centre på Leicester Universitet i England.

På Verdens Diabetesdag er der arrangementer fordelt over hele landet, hvor alle kan få testet deres risiko. Få vejledning om type 2-diabetes og find ud af, hvordan man forebygger, og hvordan man lever godt med sygdommen. Risikotesten kan også findes på www.diabetes.dk/testdigselv.

På Verdens Diabetesdag den 14. november kan man i Næstved Kommune få testet sin risiko og få råd og vejledning her:

4171 Glumsø. Tirsdag den 14. november kl 09:00 - 17:30.

Glumsø Apotek, Storegade 11.

Arrangører: Glumsø Apotek og Diabetesforeningen i Næstved.

Tilbydes risikotest: Ja

4250 Fuglebjerg. Tirsdag den 14. november kl 09:00 - 17:30.

Fuglebjerg Apotek, Byagervej 6A.

Arrangører: Fuglebjerg Apotek og Diabetesforeningen i Næstved.

Tilbydes risikotest: Ja

4700 Næstved. Tirsdag den 14. november kl 09:00 - 16:00.

Næstved Sundhedscenter, Præstøvej 67.

Arrangører: Næstved Sundhedscenter.

Tilbydes Risikotest: Ja

Hver tredje har følgesygdomme

Antallet af danskere med type 2-diabetes er fordoblet på ti år, og tallet bliver ved med at stige. Da diabetes udvikler sig langsomt, er der mange som har symptomer uden at handle på det. De fejltolkes ofte som alderstegn eller almindelige skavanker, men det er vigtigt at være opmærksom.

- Alt for få danskere kender symptomerne på type 2-diabetes og deres egen diabetesrisiko. Hver tredje person, der får diagnosen, har forinden udviklet en alvorlig følgesygdom, fordi de har gået alt for længe med ubehandlet type 2-diabetes. Derfor er det helt nødvendigt, at flere opdager type 2-diabetes tidligere, siger Diabetesforeningens administrerende direktør Henrik Nedergaard.

I Næstved har 3600 allerede diagnosen type 2-diabetes.

Almindelige symptomer;

- Træthed

- Øget tørst og væskeindtag

- Hyppig vandladning

- Dårlig sårheling

#Diabetesforening

17 visninger0 kommentarer

Media Næstved er et regionalt nyhedsbureau og freelance medie der samarbejder med, og bidrager til dagspressen - såvel til dagspressen på internettet, i aviser, via radio og på TV.

I sit virke har Media Næstved faste samarbejdspartnere fra beredskabsenheder i regionen og den professionelle presse, som også udfordre os til andre opgaver til offentlig og intern interessevirksomhed.

Hos Media Næstved er der tilknyttet fotografer der i deres fritid og på alle tider af døgnet, påtager sig opgaven i at være nyhedsformidlere. Dette foregår dels via foto- og video dækning, men også ved at vi på stederne opsamler informationer til at afdække selve historien om hændelsen. Herefter sendes materialet frem til relevante og interesserede medier til videre journalistisk behandling.

© 2023 - Media Næstved proudly created with Wix.com