Pip-hans ude i kulden er vild med havregryn i olie


Der findes mange meninger om det er nødvendigt at fodre de vilde fugle om vinteren, men en ting er sikkert, vil man sidde inde i sin varme stue, og nyde synet af de mange småfugle der søger hen til fodderpladserne, i de private haver, så har det en udgift, og så skal det ske med noget fuglene kan li.

Det nemmeste er selvfølgelig at købe en pose færdigblandet frø, desværre kan sådan en pose indeholde flere frøtyper som fuglene ikke bryder sig om, især hvede, majs og hirse er der store mængder af, og dem er småfuglene ikke så vilde med, derfor er spildet i de færdigkøbte blandinger som regel meget stor, samtidig har sådanne korntyper stor tiltrækningskraft på kragefugle og duer, og kan når de efterlades på jorden tiltrække rotter.

Vil man kræse for de små gæster ved foderbrættet, så kan det anbefales at betale lidt mere, og så evt. kun købe rene frøsorter. Vil man være helt sikker på succes uden spild, kan man selv fremstille sit foder, som kun består af finvalsede havregryn og olie. Flere supermarkeder sælger i perioder 1 kg. finvalsede havregryn til en femmer, ellers er prisen omkring 9 kr. En pose havregryn blandes op med 3-4 dl. billig salatolie eller brugt fritureolie, (ikke fedt) blandingen er så klar til brug efter at have trukket en dags tid.

Man kan så selv vurdere hvor meget der skal bidrages med, til underholdningen ved foderbrættet, har fuglene først opdaget de lækre olieholdige havregryn, så kan du ikke fodre for meget, for du vil hurtigt opleve, at de fra den tidlige morgenstund, næsten sidder med hagesmæk, kniv og gaffel og venter på, at madtruget bliver fyldt op, og der går som regel ikke lang tid før fadet er tomt igen.

Fodringen er foregået her på den måde i flere år, og vi vil ikke undvære det underholdende skue ved foderpladsen, selv om det i dag koster omkring 230 kr pr md. Det har godt nok været nødvendigt at sætte fuglene på skrump, for vores små fjerede venner kunne nemt sætte et helt kilo til livs på en dag, det er prøvet. I øjeblikket bruges der omkring 20 kg. havregryn, og ca. 6 liter olie på en måned. Ved siden af bliver der fodret med nødder og solsikkefrø. Fornøjelsen er alle pengene værd, og samtidig hjælper vi jo de små kræ sikkert gennem vinteren.


44 visninger

Media Næstved er et regionalt nyhedsbureau og freelance medie der samarbejder med, og bidrager til dagspressen - såvel til dagspressen på internettet, i aviser, via radio og på TV.

I sit virke har Media Næstved faste samarbejdspartnere fra beredskabsenheder i regionen og den professionelle presse, som også udfordre os til andre opgaver til offentlig og intern interessevirksomhed.

Hos Media Næstved er der tilknyttet fotografer der i deres fritid og på alle tider af døgnet, påtager sig opgaven i at være nyhedsformidlere. Dette foregår dels via foto- og video dækning, men også ved at vi på stederne opsamler informationer til at afdække selve historien om hændelsen. Herefter sendes materialet frem til relevante og interesserede medier til videre journalistisk behandling.

© 2023 - Media Næstved proudly created with Wix.com