Fastelavn i Fensmark var noget ganske særligt.


Karl Balschmidt var tidligere glassliber på Holmegaard Glasværk, og han værnede om en gammel skik, som han selv skabte, hvor børnene fra Fensmark bar maskerne i hans optog til fastelavn.

Et optog af børn iført festlige og morsomme masker, som drog gennem byen og ned til glasværket. Inspirationen er hentet fra de kendte karnevalsfester i Sydtyskland.

På Holmegaard Glasværk arbejdede ved glasværkets start en del tyske glasmagere. Navne som Flechenstein, Waldhausen og Wolffbrandt m.fl.. Det var efterkommere efter disse, der fik lyst til at videreføre karnevalstraditionen til Fensmark.

Heldet var at den helt rigtige mand fandtes på glasværket, nemlig glassliber Karl Balschmidt. Det var hans fortjeneste, at ideén blev realiseret, da han udførte det store arbejde med at fremstille kæmpemaskerne.

Der fandtes karikaturer af Buster Larsen i klovnekostume, Nasser, Frankenstein, Magnus Tagmus, Pippe Langstrømpe, Hilmar Baunsgaard, Storm P´s vagabonder, H.C. Andersen og Søren Kirkegaard. De sidst tilkomne figurer er Reedtz-Thott og Anker Jørgensen.

Mange egne i landet har tidligere haft besøg af maskeraden i forbindelse med bl.a. byfester.

Karl Balschmidt lavede selv maskerne i sin kælder på Vestervej 2 i Fensmark. Børnene fra byen kiggede forbi og fulgte med i arbejdet, som typisk for en maske, tog et par måneder.

Karl Balschmidt døde i 1988.

Læs mere om Karl Balschmidt HER

Læs mere om Holmegaard Glasværk HER

Kilde:

Facebook: Nye & Gamle Fensmark - fensmarkby.dk

#fensmarkbydk #HolmegaardGlasværk #Holmegaard #Fensmark #Fastelavn

35 visninger0 kommentarer

Media Næstved er et regionalt nyhedsbureau og freelance medie der samarbejder med, og bidrager til dagspressen - såvel til dagspressen på internettet, i aviser, via radio og på TV.

I sit virke har Media Næstved faste samarbejdspartnere fra beredskabsenheder i regionen og den professionelle presse, som også udfordre os til andre opgaver til offentlig og intern interessevirksomhed.

Hos Media Næstved er der tilknyttet fotografer der i deres fritid og på alle tider af døgnet, påtager sig opgaven i at være nyhedsformidlere. Dette foregår dels via foto- og video dækning, men også ved at vi på stederne opsamler informationer til at afdække selve historien om hændelsen. Herefter sendes materialet frem til relevante og interesserede medier til videre journalistisk behandling.

© 2023 - Media Næstved proudly created with Wix.com