Nogle af Danmarks udsendte hædres med flagdag.

Opdateret: 9. sep. 2021


Billedserie: Onsdag d. 5. september er flagdagen for Danmarks udsendte soldater og veteraner, som med denne årlige flagdag, bliver hædret for deres til tider traumatiske, men fredsbevarende indsats uden for Danmarks grænser, en indsats der i høj grad fortjener alt ære og respekt. Indsatsen har desværre gennem tiden kostet både liv og lemmer. Flagdagen er mindernes dag, hvor man kan tænke tilbage, på både godt og ondt i de krigshærgede områder, hvor danske styrker har gjort en stor fredsbevarende indsats, en indsats der desværre har mærket nogle for livet, nogle har fået ar på sjælen, andre har fået det på kroppen, en indsats der har været så dyr, bør selvfølgelig ikke glemmes, og skal selvfølgelig fejres med en flagdag. Desværre burde man heller ikke glemme, at der er andre grupper af danskere der gennem årerne har mistet liv og lemmer, også i samme krigshærgede områder som vores soldater, det drejer sig om flere hundrede nødhjælpschauffører og håndværkere som hverken har fået korsbånd med stjerner eller flagdag, dem værdsætter man åbenbart ikke, på samme måde som dem med uniform. Flere hundrede danskere har gjort en fantastisk indsats, netop for at hjælpe den lokale befolkning og flygtninge med at overleve i de krigshærgede områder. Der var flere der måtte sande, at det ikke var noget for dem, og måtte hurtigt sige fra, ikke kun på grund af krudt og kugler og granater, som blev kastet fra nær og fjern, men bare det at færdes på kanten af afgrunden i bjergene, var en kamp for at beholde livet, og holde ham med leen væk, en kamp nogle chauffører desværre tabte, og andre var tæt på at tabe. ASF Dansk Folkehjælp havde fået en stor opgave, med at opføre nogle præfabrikerede træhuse i Jablanica til flygtningene, et job ikke helt uden risiko, for så snart de var færdige med et par huse, blev de igen jævnet med jorden, ramt af granater, en risiko som de gæve arbejdere ignorerede, for at bygge husene op igen, de var nemlig fast besluttet på at udføre det de var kommet for. Heldigvis blev ingen personer ramt, selv om det stod på flere gange. Danske nødhjælpschauffører fik i 1994, Mænd af mod prisen af Kennedy Selskabet, et stykke papir med et billede af en medalje, som ingen ved hvor er, hvis den findes, en anerkendelse for deres mod, udvist under krigen i det tidligere Jugoslavien, et papir der vidner om, at man har sat livet på spil under flere granatangreb, fra Split gennem Mostar, Methkovic og senere til Sarajevo, en anerkendelse for, at man har overlevet en projektil, affyret af en snigskytte i Sarajevo, som gik ind gennem dørstolpen bag ens hoved på lastbilen, og ud gennem gulvet i passagersiden, en oplevelse der for de fleste ville give bæ i bukserne, men det er åbenbart ikke nok, til at udløse en flagdag, ikke engang for vores dræbte og kvæstede kolleger. Det udløser heller ingen hæder eller flag, at ubevæbnede arbejdere fra Dansk Folkehjælp og nødhjælpschauffører fra Dansk Flygtningehjælp, dagligt med livet hængende i en tynd tråd, måtte stå ansigt til ansigt med selvbestaltede hære, som lavede diverse vejspærringer og hele tiden med fingeren på aftrækkeren, hvor også de fleste vagter synligt havde smagt lidt rigeligt på den jugoslaviske blommebrændevin, og hvor man ønskede at ingen havde abstinenser som kunne forårsage at en bestemt finger rystede. Et par tyske mark eller nogle pakker cigaretter, har været vores livline gennem flere måneder, så det må vi tage til takke med, og så selv hejse flaget, for vores kvæstede og døde kammerater, samtidig med at vi ser på en medalje af papir. Jeg mindes stadig begravelsen af min chauffør kollega fra Viby Sjælland, dræbt i en lastbil der kørte ud over en skrænt, og min hårdt kvæstede konvoj-leder Steen fra Bornholm, der kørte sammen med tolken, som blev dræbt af en granat i Mostar.

#Bosnien #Flagdag #Chauffører #ASF

0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle