top of page

Uønsket invasiv rose fjernes fra stranden i Karrebæksminde.


Billedserie: Rynket rose spreder sig invasivt langs mange af de danske kyster, hvor den fortrænger den naturlige flora. Nu er der i Karrebæksminde blæst til kamp for at få hybenrosen, også kaldet kamtsjatka-rose og rynket rose fjernet fra stranden ved Lungshave. Den invasive rose hører oprindeligt hjemme i den tempererede zone i Nordøstasien. Den blev indført til Europa omkring år 1800 som prydplante, den blev registreret som vildtlevende første gang i Danmark omkring 1875, omkring 1950'erne fik rynket rose en gevaldig opvægst i forbindelse med udbygningen af sommerhusområderne, hvor den blev udplantet som læhegn og afskærmning. I dag er flere sommerhusgrunde i Karrebæksminde området stadig omkranset af meterhøje hybenroser som volder problemer, da de skyder op af jorden alle steder.

Den vilde hybenrose spreder sig hurtigt, og de stikkende bæster, er næsten ikke til at komme af med da de ingen naturlige fjender har, bekæmpelsen kan derfor være noget af en udfordring, men nu er kampen alligevel sat ind for at få den fjernet fra Enø-stranden. En stor gravemaskine er gået i gang med at si sandet for buske og rødder, som så bliver dumpet i store huller gravet i klitterne, her dækkes buske og rødder så til igen med et tykt lag sand over. For at fjernelsen skal være effektiv, kræver det en efterbehandling med opgravning eller harvning 1-3 gange årligt indtil genvæksten helt er stoppet.

Der findes mange metoder at bekæmpe hybenrosen på, og lige så mange plusser og minusser for et godt resultat, da rosens rødder kan stikke flere meter ned i jorden. Indtil for et par år siden var bjørnekloen - en anden invasiv art - den mest forhadte plante, men hybenrosen har med sin hurtige udbredelse overtaget pladsen som den største problemplante, især i de sandede områder langs kysterne. Udsigten til en god gang marmelade og dessert, må nu vige til fordel for pladsen til flere solhungrende badegæster til sommer.

#Hybenrose #Invasiv #Enø #Karrebæksminde

0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page