top of page

En filmstjerne har forladt Næstved.

I 1941 blev der søsat ti minestrygere af den såkaldte MS-klasse til Søværnet, de blev senere overtaget af Marinehjemmeværnet i 1965 og blev helt udfaset i 2005. De blev bygget på 4 forskellige danske træskibsværfter, Holbæk, Frederiksund, Korsør og Svendborg, og bortset fra ét, overlevede de alle krigen. Det tredje skib i rækken var MS 3 Baagø det er den der har ligget ved kajen i Suså Havn i Næstved en del år, men den har nu forladt Næstved på slæb efter det store sejlskib Tara som fik til opgave at bugsere det til en plads i Frederiksund, byen hvor skibet måske er bygget.

Historien gav i 1961 anledning til indspilningen af filmen "Sorte Sara - Alarm i Østersøen" med bland andet Ebbe Langberg og Ove Sprogø i hovedrollerne. I rollen som MS 1 måtte MS 3 Baagø træde til, da Sorte Sara i mellemtiden var solgt og ombygget til passagerskib. Senere kom MS 1 til Heiligenhafen for at sejle med lystfiskere under navnet Hecht, blev senere videresolgt og fik navnet Orion 1. Den 24. februar 1975 blev Orion 1 i tæt tåge sejlet ned af tankskibet Texaco Ohio ved udmundingen af Keilerfjorden, alle mand blev reddet. Orion 1 sank men blev senere hævet og skrottet. .

MS 1's flugt til Sverige var forklædt som slæbebåden "Sara" det skete da den Tyske indsats mod det danske forsvar startede, MS 1 lå i Skælskør den var egentlig på vej fra Køge til Horsens men gik i havn i Skælskør på grund af hårdt vejr. Politiet advarede besætningen om, hvad Tyskerne var i gang med, og MS 1 gik derfor til Agersø hvor den blev tjæret over og kamufleret som slæbebåden Sorte Sara. Den følgende nat sejlede Sorte Sara til Hesnæs på Falster og videre mod Sverige natten efter. Om morgenen den 31. august ankom MS 1/Sorte Sara til Trelleborg.

Episoden med kamufleringen og flugten til Sverige betød at øgenavnet blev hængende efter krigen, men først i 1951, da søværnets fartøjer blev omnummereret fik MS 1 officielt lov at bære navnet Sorte Sara men med kendingsnummer M 559. De andre minestrygere fik alle Ø-navne undtagen MS 4 der var mistet under krigen, senere blev de kendt som ø-klassen.

Historien gav i 1961 anledning til indspilning af filmen "Sorte Sara - Alarm i Østersøen" med bland andet Ebbe Langberg og Ove Sprogø i hovedrollerne. I rollen som MS 1 måtte søsterskibet MS 3 Baagø træde til, da Sorte Sara i mellemtiden var solgt og ombygget til passagerskib. Senere kom MS 1 til Heiligenhafen for at sejle med lystfiskere under navnet Hecht, blev senere videresolgt og fik navnet Orion 1. Den 24. februar 1975 blev Orion 1 i tæt tåge sejlet ned af tankskibet Texaco Ohio ved udmundingen af Keilerfjorden, alle mand blev reddet. Orion 1 sank men blev senere hævet og skrottet.

Så hvordan fremtiden kommer til at se ud for Sorte Saras stand-in, er der ingen oplysninger om, men nu har den langtidsopbevarede filmstjerne forladt Næstved Havn men historien er bevaret og lever videre, om minestrygeren MS 3 Baagø og Sorte Sara.

0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page