top of page

Galeasen FREM er nu fortid i Næstved Havn.

Opdateret: 5. aug. 2020


NÆSTVED: VIDEO under teksten.

Den historiske galease Frem der har levet en noget blandet tilværelse, er nu fortid i Næstved. Frem blev bygget hos bådbygger Emanuel Mortensen på Fejø i 1934, det var Kaj Merkel fra Femø der havde bestilt skibet, for at fragte frugt fra øerne i Smålandsfarvandet ind til Københavns Havn. Under 2. verdenskrig, var skibet et vigtigt led i transporten af jøder fra det besatte Danmark til friheden i Sverige, som tak for den store indsats for jøderne donerede Motorfabrikken BUKH i Kalundborg senere en ny motor til Frem.

I 1952 blev Frem solgt til Julius Andersen fra Holbæk, og fungerede i mange år som fragtskib, stenfisker og uddybningsfartøj. Omkring 1970 overtog Holbæk Kommune skibet, men tre år senere overgik det vederlagsfrit til Holbæk Sejlklub, hvor det blev rigget om med kahyt og køjepladser, galeasen var nu omdannet til fritidsfartøj og dommerskib ved klubbens sejladser. Senere har søspejderne også haft glæde af skibet, men på grund af skiftende ejere og dårlig vedligeholdelse, begyndte skuden at tage vand ind, og endte så på bunden af Suså Havn i Næstved.

Galeasen har haft sin plads ved kajen i Næstved siden 2012, men nu er Frem fortid for Næstved, pladsen hvor den har ligget er nu tom til glæde for mange, især for en gruppe ildsjæle der med bådebygger Per Rolighed fra Langø, Skibsbevaringsfonden og Næstved Havn, de har nemlig med økonomisk hjælp og et kæmpe arbejde sørget for at den forsømte galease nu er transporteret til Rødbyhavn, hvor den hvis man finder en papkasse med 3 - 4 millioner skal restaureres efter planen som et led i et beskæftigelsesprojekt, det er meningen at der skal oprettes en forening der skal stå for renoveringen.

Torsdag var det så tid til at Frem skulle forlade Næstved, inden var Frem blevet skrællet for styrehus og master, motoren skal ikke tilbage i skibet, men skal efter planen på museum. Det var BMS der med sine store mobilkraner og gennemtænkt pression, løftede den gamle galease ombord på coasteren M/S Saturn som kom fra Finland og skulle videre til Hamborg uden last, men det blev der lavet om på, for Saturn smuttede lige inden om Næstved på vejen, og tog Frem med til Rødbyhavn. Det var to modsætninger der mødtes, M/S Saturn er måske Danmarks bedst vedligeholdte coaster, bygget i midten af tresserne, på det flotte rød hvide stålskib var det svært at finde bare en lille rustplet, og i lastrummet stod nu modstykket dårligt vedligeholdt, men Frem kommer måske om nogle år tilbage på visit i Næstved, men det vil tiden vise.


Fredag klokken 11,35 lukkede Enø-broen sig bag M/S Saturn med Frem i lastrummet. Sekretariatsleder i Skibsbevaringsfonden John Walsted var inviteret med på turen fra Næstved til Karrebæksminde ombord på Saturn, men også det store sejlskib TARA med skipper Jørgen Krogh Johansen og andre gæster ombord fulgte Frem det første stykke på rejsen, det var TARA der efter planen skulle have slæbt Frem til Rødbyhavn.


VIDEO:


0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page